Tell a friendPrint

Sundt og fedtfattigt

I foråret 2006 bestilte Den Økologiske Gedeavlerforening en omfattende analyse og sammenligning af en række danske og udenlandske videnskabelige undersøgelser af de ernæringsmæssige egenskaber ved ost, mælk og kød fra geder.

Nu foreligger en rapport som er udarbejdet af Lene Kathrine Duus fra Dansk JordbrugsForsknings afd. for råvarekvalitet; forskningscenter Foulum. Rapporten bygger både på danske og internationale undersøgelser og artikler og den kortlægger gedeprodukternes ernæringsmæssige sammensætning sammenlignet med lignende animalske produkter.
Hent hele rapporten "Fakta om gedemælk og gedekød - i relation til humanernæring" (pdf - 1,3 MB)

Konklusioner og sammendrag fra rapporten

Danmarks Jordbrugsforskning har for Dansk Økologisk Gedeavlerforening udarbejdet en rapport, der belyser fakta om gedemælk og gedekød. Rapporten er baseret på studier af den førende litteratur på området, og konkluderer bl.a. at:

  • Gedekød er meget magert, og har et lavere fedtindhold end for eksempel lammekød
  • Gedekød er meget let fordøjeligt
  • Gedekød indeholder mange af de gode polyumættede fedtsyrer
  • Aminosyresammensætningen i gedekød stemmer godt overens med anbefalingerne til en voksen person
  • Gedekød har et højt mineralindhold
  • Aminosyresammensætningen i gedemælk minder mere om human mælk end om komælk
  • Proteiner i gedemælk fordøjes hurtigere end proteiner i komælk, da partiklerne i gedemælk er mindre
  • Gedemælk indeholder mindre kolesterol end komælk
  • Gedemælk har en gunstig effekt på C-vitaminoptagelsen hos mennesker
  • I gedemælk findes der linolensyre, som har en gunstig effekt på nedsættelse af kolesteroltal. Det er påvist i forsøg på rotter, at linolensyre kan hæmme udviklingen af cancerceller
  • Gedemælks indhold af bl.a. alpha-kasein er af afgørende betydning for, hvorvidt komælksallergikere kan tåle gedemælk. Undersøgelser har vist, at nogle komælksallergikere kan tåle gedemælk, mens andre ikke kan. Malkegedens genotype og fodring har indflydelse på mælkens sammensætning

Udvalgte citater fra rapporten "Fakta om gedemælk og gedekød i relation til humanernæring":

  • Sammensætningen af aminosyrer i gedemælk ligner mere human mælk end komælk. Proteinerne i gedemælk fordøjes hurtigere end proteinerne i komælk. (p.2)
  • I en række andre undersøgelser af børn, der er allergiske overfor komælk, har det vist sig, at en del af disse godt kunne tåle gedemælk. (p.16)
  • Gedekød indeholder mindre total fedt end lammekød. (p.2)
  • I en diæt til hjertepatienter er det væsentligt at reducere indtaget af fedt, hvor gedekød vil være ideelt, da det er meget fedtfattigt. (p.3)
  • ... de mindre fedtkugler resulterer i en bedre fordøjelse af gedemælk og gedemælksprodukter sammenlignet med komælk. (p.20)
  • Gedemælk indeholder ca. 35% af mellemlange fedtsyrer ... Det medvirker til at nedsætte kolesterolniveauet i serum, begrænser aflejringen af kolesterol, og er dermed effektiv til forebyggelse mod hjertekarsygdomme. (p.13)
  • Gedekød har en god vandbindingsevne, derfor svinder det meget lidt under stegning (p.X)
Sidst opdateret: 10.03.2015 - 13:31

 

Vidste du, at ...

... kød fra gedekid er saftigt og finfibret kød, der kan sammenlignes med kalvekød og vildt.

Se flere produktioner fra 1HG.dk
Dansk Økologisk Gedeavlerforening
Stenaltvej 8
8950 Ørsted
Tlf. 40 94 80 05

www.danskged.dk

Tak, fordi du printede denne side.
Har du behov for flere informationer, er du mere end velkommen til at henvende dig.